Vinterhamn på Sicilien Del 2 Sista veckorna i december 2024
Förra inlägget handlade om vår första tid på Sicilien. När Claes hade avslutat höstens jobbuppdrag satte vi oss på bussen till Catania för att hämta en hyrbil och påbörja vår första road trip. Den gick via Villa Romana del Casale till Syracusa där vi firade Lucia. Därefter åkte vi tillbaka till Licata och förberedde oss för Road Trip nr 2.
Licata med Castel Sant'Angelo högst upp på kullen. Foto taget från den gröna pirarmen.
Vi skulle få vara med på en arkeologisk utgrävning uppe vid Castel Sant'Angelo ovanför Licata. Tillsammans med Cathrine och Lars knatade vi uppför kullen och fick en introduktion av en arkeolog om vilken betydelse platsen haft i historiskt tid.
Salso, Siciliens längsta flod, mynnar ut vid Licata och ansågs av grekerna dela Sicilien i en västlig och en östlig del. Det är inte riktigt sant eftersom Salso har sin källa uppe i bergen och därifrån rinner en annan flod norrut. Vattendrag har alltid varit betydelsefulla så en flodmynning är en självklar plats för civilisation. I tusentals år har det därför funnits bosättningar på platsen där Licata ligger idag. På Monte Sant'Angelo, strax väster om floden, anlades år 282 före Kristus staden Finziade som blev den sista av det antika Greklands kolonier. I slutet av 1500-talet byggdes den borg som idag står högst upp på kullen. Utgrävningar i området har pågått i många år och nu var det vår tur att få medverka. Kul!
Vi fick göra lite grovjobb vid sidan av grävskopan och hittade, vad arkeologen kallade, en skärva av nonnas tallrik. Det vill säga nutida porslin...
Road trip nummer 2
Den här gången styrde vi mot Siciliens norra kust. Vi var på väg mot Palermo men tog först en avstickare till Cefalù, en mysig liten stad. Där hann vi med en tur på stan och fika innan vi körde vidare västerut.
I Palermo hade vi bokat ett rum i den gamla delen av staden. Vi hade också en bokad p-plats i porten till det lilla palatset där vi skulle bo och tänkte att det var ju bra. Men gatorna är, som i många andra italienska städer, tämligen trånga och GPS:en blev inte tillförlitlig. Kartan och verkligheten var helt oense om var vi var och vart vi skulle. Efter att ha irrat omkring i minst en timme lyckades vi till slut hitta rätt. Att köra bil i Palermo är över huvud taget en utmaning som vi nog anser oss vara klara med, speciellt efter att ha kört i en rondell med oklart många filer och mötande trafik!
Palermo är huvudort på Sicilien och faktiskt Italiens femte största stad. Staden grundades för drygt 2 000 år sedan av fenicierna. Därefter har staden lytt under många olika härskare fram till 1860 då Giuseppe Garibaldi erövrade staden. Därefter bildades kungariket Italien 1861 av kung Viktor Emanuel II, vars namn man blir ständigt påmind om då nog alla italienska städer har en gata uppkallad efter honom.
Vårt palats visade sig ligga väldigt centralt, en kort promenad till Quattro Canti, korsningen som delat Palermo i fyra stadsdelar sedan 1609. Fasaderna till de fyra kanterna av det lilla torget var upplyst i olika färger och bidrog till julstämningen. Vi åt middag på en väldigt trevlig restaurang i närheten och av servitören fick vi lära oss att staden har en stor grupp hinduiska tamiler med lankesiskt ursprung. Det är de som är mest hängivna Santa Rosalia, Palermos skyddshelgon. Intressant information för Anna, som bott i Sri Lanka under flera år på 80-talet.
Två sidor av Palermo: trånga gränder med siciliansk atmosfär och Santa Rosalia, alltid redo för en procession genom staden.
Det finns mycket att se i Palermo och vi hann långt ifrån med allt. Vi hade fint väder men upplevde klimatet på nordkusten av Sicilien som kallare och fuktigare än i Licata, som ligger på södra sidan av ön. En dag kanske vi kommer tillbaka under en varmare årstid.
Teatro Massimo Vittorio Emanuele i Palermo är Italiens största operahus och även ett av de största i Europa. Lagom till jul hade torget framför operan smyckats med en fin julgran av virkade mormorsrutor.
Normandiska palatset, numera säte för sicilianska regionalförsamlingen, var från början ett kungligt palats, byggt på 900-talet. En Picasso-utställning pågick när vi var där.
Palatsets trädgård med den typiska, sicilianska pinjekotten i keramik. I palatsets källare finns rester av den puniska stadsmuren och bosättningar.
Det Palatinska kapellet, som ligger på andra våningen inne i palatset, byggdes på uppdrag av kung Roger II och invigdes 28 april år 1140 som kungafamiljens kyrka. Mosaiken och trätaket tar fullkomligt andan ur en när man kliver in i den förhållandevis lilla basilikan.
Längst fram finns mosaiken med Jesus avbildad som Kristus Pantokrator (den allsmäktige) med den högra handen rest till välsignelse.
Mycket att titta på! Ibland får djuren ett udda utseende eftersom konstnärerna skapade efter muntliga instruktioner om hur, som här ett, lejon ser ut.
Palermos katedral är ett stort komplex med skattkammare, källare och takterrass. Man kan spendera många timmar där, vilket vi gjorde. Den byggdes i slutet av 1100-talet men är om- och tillbyggd åtskilliga gånger fram till och med 1700-talets slut.
Katedralen i Palermo ur olika vinklar
Insidan av den mer återhållsamma katedralen jämfört med all guldskimrande glans i det Palatinska kapellet.
Claes i katedralens museum.
I källaren finns många sarkofager med kvarlevorna av prominenta, historiska personer.
Piazza Pretoria, ett par kvarter från katedralen, är även känt som Skammens torg på grund av de nakna statyerna i fontänen.
Vi fortsatte en liten bit in i landet för att titta på katedralen i Monreale. Den är byggd tio år tidigare än katedralen i Palermo men med skillnaden att här har man slösat med gyllene mosaik. Faktum är att det är Italiens största mosaik i bysantinsk stil och den nästa största i världen efter Hagia Sophia i Istanbul. Katedral har även två rikt dekorerade bronsportar.
Monreale ligger bara 7 km in i landet från Palermo och på drygt 300 meters höjd. Från katedralens tak har man utsikt över Palermo och Tyrrenska havet.
Katedralen i Monreale
Lite läskig promenad med slingriga trappor uppför och nerför runt katedralens inner- och yttertak
Vi var även inne och tittade på de öppna delarna av Benediktinerklostret, som ligger alldeles intill katedralen
Vi fortsatte upp i bergen för ett besök i den lilla medeltidsstaden Erice. Den ligger på toppen av ett berg, på 751 meters höjd, med utsikt över den betydligt större staden Trapani och de Egadiska öarna. Vädret hade blivit lite sämre, med ett oväder på ingång, så vi nöjde oss med en promenad på kullerstensgatorna och en fika med de berömda kakorna som ursprungligen bakades i klostren i Erice.
Krukorna är typiskt sicilianska och kallas för Teste di Moro, morens huvud. Enligt en sägen dödade en försmådd siciliansk prinsessa sin moriske älskare, satte ut hans hans huvud på balkongen och odlade basilika i det.
Ett stopp i Erices inkluderar ett besök på en av alla pasticceriorna. Speciellt den varma kakan med vaniljkräm kan vi rekommendera!
Trapani och Marsala hann vi också med på vår road trip men bara en natt i respektive stad. Trapani upplevde vi som lite mysigare än Marsala men vädret och årstiden gjorde kanske ingen av städerna rättvisa. Båda städerna ligger på Siciliens korta västkust och är kända för bland annat sin saltutvinning respektive vin. I Marsala var vi på vinprovning på Diar, ett ungt företag som producerar goda viner, framför allt vita och rosé.
Jul och nyår
Nu var det inte många dagar kvar till jul. Tillbaka i Licata förberedde vi oss för julfirande. Vädret var inget vidare, det blåste kuling, regnade och var 11 grader i luften. Som de göteborgare vi är kände vi oss verkligen hemma. Bilen lämnade vi tillbaka dagen före julafton. Det innebar en heldagsutflykt till Catania inklusive ett besök på IKEA, där man kan köpa svensk sill till julbordet.
Julafton firade vi med Cathrine och Lars. Vi drack glögg, promenerade, åt julmat och spelade paketleken. Julstämningen var på topp och vi fick en trevlig kväll på Tindra. Resterande juldagar tog vi det mest lugnt efter allt turistande veckan innan jul.
Dags för nyårsfirande. Det blev en heldag med Cathrine och Lars. Vi började med en promenad ut på piren, därefter drickapaus på caféet i marinan, middag på Andante och lagom till 12-slaget gick vi upp till Blue Sky bar där det var träff med de seglare som var kvar i Licata. Det blev en kul dag!
På nyårsafton hade vi så trevligt att vi glömde fotografera. Men en bild på "lunchen" blev det. När man beställer öl/vin på caféet i marinan får man allt det här på köpet!
På nyårsdagen var det dags för ett traditionsenligt dopp. Ja, alltså inte för oss men många seglare från communityn deltog.
I vårt nästa inlägg kommer det att handla om allt båtjobb som måste göras. Vi fick också tid för en tredje road trip på Sicilien.
Kommentarer
Skicka en kommentar