Från Asturien till Galicien

 Naturen på den spanska nordkusten är så vacker. Den påminner om Norge och Fair Isle med de dramatiska, höga klipporna. Utefter kusten ligger små samhällen på rad och en del hus klamrar sig fast på så branta backar att det känns som om de skulle ramla ner i nästa storm! Dyningen från Atlanten är ofta hög men de vågorna är så långa att de känns okej. Värre då när vindvågorna kommer från ett annat håll och gör sjön väldigt skvalpig. Vi väntade in ett väderfönster med så bra förhållanden som vi kunde få nu när hösten är i antågande. Det märks här nere att sommaren är över och det är kallt i båten på morgonen.


Under den dryga veckan vi låg i Avilés hann vi få många båtjobb klara. Bland annat har vi tagit bort manöverpanelen för den gamla autopiloten och i hålet efter den, monterades ett förvaringsfack.


Strax efter att vi kom fram till Avilés anlände en båt, Walkabout, från Nederländerna med Miriam och Paul, som vi spenderat en del tid ihop med. Vi har haft sällskap sedan dess och förhoppningsvis kommer vi att ses i fler hamnar/ankarplatser. Alltid roligt att träffa nya vänner! 

Avilés är en av de tre större städerna i Asturien och har anor från tidiga medeltiden. Numera är det en industristad med en äldre, pittoresk del. 

 

Den långa strandpromenaden i Avilés



Hamnen är inte en av de mysigaste vi sett men vi har blivit väldigt väl mottagna. Hamnkapten bor i en av båtarna i hamnen och han är helt otrolig med att hjälpa till. En av de sista dagarna i hamnen körde han oss till grannorten där det finns att stort shoppingscentrum med bland annat byggvaruhus och Carrefour, den franska livsmedelskedjan där man kan köpa franska ostar, creme fraiche och annat livsnödvändigt. Idag körde hamnkaptenen hit till A Coruña med ett paket till oss som var försenat i posten och skulle ha kommit för en vecka sedan. Så snällt av honom! Naturligtvis betalade vi bensinen. 

Späckhuggarna, som sätter skräck i alla seglare runt de iberiska kusterna, verkar just nu härja som mest utanför Lissabon och kring Gilbraltar sund. Vi ville ändå vara på den säkra sidan och seglade så nära land vi kunde från Avilés och västerut. Våra nederländska vänner har seglarvänner som blivit attackerade och nu ligger här i A Coruña. De är fortfarande traumatiserade och funderar på om de alls vill segla mer. När vi lämnade Avilés var vi fem båtar totalt som mer eller mindre seglade ihop. Vi samlades i hamnen i Ribadeo på kvällen. En etapp på ca 50 sjömil i 2,5 m dyning och väldigt lite vind. Ribadeo ligger precis vi gränsfloden mellan Asturien och Galicien. Vi tog en tur upp på stan som visade sig vara lite större än vi först trott. Därefter blev det paella på en restaurang nära hamnen tillsammans med Miriam och Paul.

Vacker natur

Skönt med sällskap

Inloppet till Ribadeo. Där vill man inte komma in i mörker!


Nästa morgon anslöt en ny båt till vår lilla eskader medan en annan skulle avsluta säsongens segling. Nu blev det en något längre etapp, runt Spaniens nordligaste punkt. Dyningen hade minskat och vi fick lite vind och kunde äntligen stänga av motorn! Underbart att slippa den! Samtliga morgnar har börjat med att man får klä sig varmt för att sedan avsluta dagens etapp iklädd shorts och T-shirt.

Ribadero en tidig morgon


Mäktiga dyningar slår mot klipporna


På väg in till Cedeira

Dagstemperaturen har gått strax över 20 grader. Vi anlände till Cedeira sent på eftermiddagen och ankrade i den lilla hamnen. Där finns ingen småbåtshamn eller bojfält. Fin botten och vårt Rocna Vulcanankare bet direkt. Vi sov nästan 12 timmar den natten! Det har varit några sena kvällar och tidiga morgnar på raken och Claes har dessutom dragit på sig en förkylning. 

Nästa morgon fortsatte vår eskader mot A Coruña och vi ligger nu allihop i samma hamn här. Vi kommer nog inte att fortsätta ihop eftersom vi har olika planer men det har varit skönt att se de andra båtarna runt omkring oss. I de vattnen vi har varit är det helt tomt på andra båtar. Enstaka fiskebåtar har vi sett men inga fritidsbåtar. Så fort vi närmade oss A Coruña började vi se fler båtar.

Andante på väg till A Coruña.  Foto: Walkabout


Gott om plats i A Coruña


Mysiga gränder


Snart måste vi börja fiska vår egen fisk...


Vår plan nu är att ligga kvar här ett par dagar. Imorgon kanske vi åker till Santiago de Compostella. Det ser vi fram emot!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gibraltarsund

Costa del Sol

Costa de la Luz del 3 Guadalquivir till Tarifa