Dominica
Det är lätt att tro att Dominica är detsamma som Dominikanska republiken, som tillsammans med Haiti ligger på ön Hispaniola väster om Puerto Rico, eftersom namnen är så lika. Lokalbefolkningens lite breda uttal av "d"-et i Dominica är nästan så man anar att betoningen ligger både på den första och näst sista stavelsen men det ska vara betoning på näst sista stavelsen för att undvika förväxling med Dominikanska republiken.
Dominica ligger mellan de två franska öarna Martinique i söder och Guadeloupe i norr. Landet är en tidigare brittisk koloni men blev självständigt 1978. Officiellt språk är engelska men lokalbefolkningen pratar ett franskbaserat kreolspråk sinsemellan. Det är en av Västindien fattigaste länder och arbetslösheten är stor. Eftersom jordbruk, framför allt bananodling, är en viktig del av deras ekonomi blev orkanen som drabbade landet i september 2017 ett hårt slag för landet. De satsar nu även på turism och har fantastiska vandringsleder i regnskogarna. Vi hann tyvärr bara besöka huvudorten Roseau, på sydvästra delen av ön, och Portsmouth, i nordväst. Dominica har färre än 100 000 invånare vilket innebär att städerna är väldigt små.
Dominica
Dominicaturister
Vi låg vid en boj nära dingebryggan i Roseau. Solnedgången med Tindra i förgrunden. Titus, boatboy från Portsmouth, raggar kunder. Dominicas flagga.
Roseau. Frigörelsemonument, färgglada hus och presidentens hus. En salig röra av historia och nutid.
Vi hade en fin segling upp till Prince Rupert Bay vid Portsmouth. Så skönt att gå i skydd av öarna här i Karibien. Inga vågor men ibland kommer fallvindar, speciellt om bergen är höga. De flesta öarna har höga berg och det gör också att det regnar en del. Jätteskönt och framför allt bra att regnet sköljer bort allt salt! Väl i Portsmouth fick vi tid för några utflykter tillsammans med Cathrine och Lars.
Först ut blev en tur uppför Indian River. Den har fått sitt namn efter de karibiska indianer som bodde där och använde floden som gömställe och transportmedel samt för färskvatten. Idag är det en nationalpark och vår guide Titus, som vi mötte redan i Roseau, berättade för oss om och pekade ut leguaner, landlevande krabbor, jaco-papegojor, kolibrier, hägrar och andra arter samt olika slags växter, blommor och träd, som finns där. Floden har också varit inspelningsplats för Pirates of the Caribbean. Titus rodde oss uppför floden till Bush Bar, där floddelen av turen slutar. Därifrån tog han med oss ut i markerna runtomkring där det växer örter och frukter. Det var en väldigt givande förmiddag och när vi kom tillbaka till båtarna hade vi med oss flera färska kryddörter och gurkmeja som han plockat åt oss.
Bilder från området runt Bush Bar. Festlig blomma som ser ut som en kotte. Det flög papegojor och kolibrier där men de fastnade inte på bild.
På väg tillbaka såg vi en häger smyga på ett byte. Hoppas att vi inte störde! Vi stannade också till vid Witchlady Calypsos skjul från Pirates of the Caribbean.
Nästa dag var den första april och vi gjorde en vandring upp till Fort Shirley. Fortet är klassat som Dominicas viktigaste historiska plats av UNESCO på grund av revolten i det 8:onde Västindiska regementet år 1802. De afrikanska soldatslavarna tog över förläggningen i tre dagar i protest över dåliga levnadsförhållanden och hot om att skickas till sockerrörsfälten för att arbeta. Händelsen ledde till att alla soldatslavar i det brittiska imperiet blev fria 1807. Fort Shirley har även varit i fransk besittning under några år på 1700-talet men det är framför allt under det brittiska styret som det hade betydelse. 1854 övergavs det och från 1980-talet har det restaurerats och hela udden är nu en nationalpark, Cabrits Historical and Marine Park. Den ligger i den norra delen av Prince Rupert Bay, inte långt från där vi ankrade.
Det var ett aprilskämt att vi skulle orka upp till bergets topp i värmen! Vi nöjde oss med en lightversion istället och det var fullt tillräckligt. Det finns flera olika vackra vandringsleder på udden och fortet används idag till aktiviteter med övernattningar. Vi gissade på skolresor, konferenser eller liknande. Väldigt fint med muséedelar och en vacker park runt omkring. Vi tog oss också över till den andra sidan av udden och fick en fin utsikt över Douglas Bay.
Palmer, papayaträd och ett majestätiskt mangoträd, fullt av frukter, växer vid fortet.
Det finns mycket att titta på i de varsamt restaurerade byggnaderna. På den sista bilden syns nästa hela Prince Rupert Bay och framför det stora kryssningsfartyget ligger våra båtar ankrade till vänster i bild.
På hemväg genom parken hittade vi ruinerna efter kommendantens hus och en liten ödla som bor där nu.
Vår trofasta dinge med sin befälhavare står sig gott i konkurrensen med andra fartyg.
Efter en lång segling från Grenadinerna kom Vilja med Kristin och Jan upp till Dominica. Vi fick en trevlig kväll med dem och Cathrine och Lars i Andantes sittbrunn. Tre Långedragsbåtar på vift i världen. Vi kommer nu att gå åt olika håll och ses nog inte på länge. Fair winds and following seas⛵️ till Vilja som går västerut!
Efter en knapp vecka på Dominica, alldeles för kort tid, vi vet, seglade vi vidare på vår nordliga kurs. I nästa avsnitt har vi kommit till Îles des Saints, Guadeloupe.
Prisnivå Dominica
Eftersom Dominica inte är en fransk ö är det mesta dyrt. Man kan alltid köpa grönskar, frukt och ägg i små stånd på gatan. Inget större fel på varorna, de är oftast lokalproducerade, men priset höjs för turister. Det brukar fungera bra att pruta och då kan man få ner priset en bra bit. I Roseau var vi inne i en matvaruaffär och vid fruktdisken hittade vi en(!) pitaya (dragon fruit) för 148 sek. Den röda paprikan kostade 232 sek/kg. Vi pratade med en lokal kvinna i affären. Hon såg att vi skakade på huvudet åt priserna och höll med oss om att det var alldeles för dyrt.
Vi upplevde också att restaurangerna var dyrare än i Sverige även om de var betydligt enklare. Man betalar för att man är turist och lokalbefolkningen får ett helt annat pris. Det kan vara bra att ställa sig frågan hur man förhåller sig till det.
Kommentarer
Skicka en kommentar