Dominica

Det är lätt att tro att Dominica är detsamma som Dominikanska republiken, som tillsammans med Haiti ligger på ön Hispaniola väster om Puerto Rico, eftersom namnen är så lika. Lokalbefolkningens lite breda uttal av "d"-et i Dominica är nästan så man anar att betoningen ligger både på den första och näst  sista stavelsen men det ska vara betoning på näst sista stavelsen för att undvika förväxling med Dominikanska republiken. 

Dominica ligger mellan de två franska öarna Martinique i söder och Guadeloupe i norr.  Landet är en tidigare brittisk koloni men blev självständigt 1978. Officiellt språk är engelska men lokalbefolkningen pratar ett franskbaserat kreolspråk sinsemellan. Det är en av Västindien fattigaste länder och arbetslösheten är stor. Eftersom jordbruk, framför allt bananodling, är en viktig del av deras ekonomi blev orkanen som drabbade landet i september 2017 ett hårt slag för landet. De satsar nu även på turism och har fantastiska vandringsleder i regnskogarna. Vi hann tyvärr bara besöka huvudorten Roseau, på sydvästra delen av ön, och Portsmouth, i nordväst. Dominica har färre än 100 000 invånare vilket innebär att städerna är väldigt små.

Dominica


Vi seglade till Roseau tisdagen 28 mars. Där sammanstrålade vi med Tindra igen och la oss vid en boj bredvid dem, bara ett par båtlängder från dingebryggan. Cathrine och Lars hade redan gjort vandringar i bergen, bland annat till Boiling Lake, så vi beslöt oss för att avstå av tidsbrist. Vi njöt av en vacker solnedgång och nästa dag tog vi dingen till bryggan och gick till Immigration för att checka in. Vi hann med en promenad i den lilla staden innan det var dags för nästa etapp, upp till norra delen av ön, Portsmouth. Då startade varken gensetet eller motorn😱! Hur mycket ska man behöva stå ut med!?! Efter en del möda och besvär fick vi igång motorn men gensetet fick anstå till nästa dag. Då upptäckte Claes att en kabel släppt och det gick snabbt och lätt att fixa. 

Dominicaturister

Vi låg vid en boj nära dingebryggan i Roseau. Solnedgången med Tindra i förgrunden. Titus, boatboy från Portsmouth, raggar kunder. Dominicas flagga.


Roseau. Frigörelsemonument, färgglada hus och presidentens hus. En salig röra av historia och nutid.

Vi hade en fin segling upp till Prince Rupert Bay vid Portsmouth. Så skönt att gå i skydd av öarna här i Karibien. Inga vågor men ibland kommer fallvindar, speciellt om bergen är höga. De flesta öarna har höga berg och det gör också att det regnar en del. Jätteskönt och framför allt bra att regnet sköljer bort allt salt! Väl i Portsmouth fick vi tid för några utflykter tillsammans med Cathrine och Lars. 

Först ut blev en tur uppför Indian River. Den har fått sitt namn efter de  karibiska indianer som bodde där och använde floden som gömställe och transportmedel samt för färskvatten. Idag är det en nationalpark och vår guide Titus, som vi mötte redan i Roseau,  berättade för oss om och pekade ut leguaner, landlevande krabbor, jaco-papegojor, kolibrier, hägrar och andra arter samt olika slags växter, blommor och träd, som finns där. Floden har också varit inspelningsplats för Pirates of the Caribbean. Titus rodde oss uppför floden till Bush Bar, där floddelen av turen slutar.  Därifrån tog han med oss ut i markerna runtomkring där det växer örter och frukter. Det var en väldigt givande förmiddag och när vi kom tillbaka till båtarna hade vi med oss flera färska kryddörter och gurkmeja som han plockat åt oss. 

Det är en väldigt vacker naturupplevelse att sakta glida uppför Indian River.



Kakao och ananas. 


Gurkmeja, brödfrukt, Heliconia och Kroton.


Bilder från området runt Bush Bar. Festlig blomma som ser ut som en kotte. Det flög papegojor och kolibrier där men de fastnade inte på bild.


På väg tillbaka såg vi en häger smyga på ett byte. Hoppas att vi inte störde! Vi stannade också till vid Witchlady Calypsos skjul från Pirates of the Caribbean. 


Vi stannade i Portsmouth och åt Mahi-Mahi till lunch.

Nästa dag var den första april och vi gjorde en vandring upp till Fort Shirley. Fortet är klassat som Dominicas viktigaste historiska plats av UNESCO på grund av revolten i det 8:onde Västindiska regementet år 1802. De afrikanska soldatslavarna tog över förläggningen i tre dagar i protest över dåliga levnadsförhållanden och hot om att skickas till sockerrörsfälten för att arbeta. Händelsen ledde till att alla soldatslavar i det brittiska imperiet blev fria 1807. Fort Shirley har även varit i fransk besittning under några år på 1700-talet men det är framför allt under det brittiska styret som det hade betydelse. 1854 övergavs det och från 1980-talet har det restaurerats och hela udden är nu en nationalpark, Cabrits Historical and Marine Park. Den ligger i den norra delen av Prince Rupert Bay, inte långt från där vi ankrade.

Det var ett aprilskämt att vi skulle orka upp till bergets topp i värmen! Vi nöjde oss med en lightversion istället och det var fullt tillräckligt. Det finns flera olika vackra vandringsleder på udden och fortet används idag till aktiviteter med övernattningar. Vi gissade på skolresor, konferenser eller liknande. Väldigt fint med muséedelar och en vacker park runt omkring. Vi tog oss också över till den andra sidan av udden och fick en fin utsikt över Douglas Bay. 

Man har anlagt en vacker park på vägen upp till fortet.


Palmer, papayaträd och ett majestätiskt mangoträd, fullt av frukter, växer vid fortet.


Det finns mycket att titta på i de varsamt restaurerade byggnaderna. På den sista bilden syns nästa hela Prince Rupert Bay och framför det stora kryssningsfartyget ligger våra båtar ankrade till vänster i bild.


Intressanta träd och växter utmed vandringsleden till Douglas Bay.


Utsikt över Douglas Bay. 


På hemväg genom parken hittade vi ruinerna efter kommendantens hus och en liten ödla som bor där nu.


Vår trofasta dinge med sin befälhavare står sig gott i konkurrensen med andra fartyg.

Efter en lång segling från Grenadinerna kom Vilja med Kristin och Jan upp till Dominica. Vi fick en trevlig kväll med dem och Cathrine och Lars i Andantes sittbrunn. Tre Långedragsbåtar på vift i världen. Vi kommer nu att gå åt olika håll och ses nog inte på länge. Fair winds and following seas⛵️ till Vilja som går västerut!

Efter en knapp vecka på Dominica, alldeles för kort tid, vi vet, seglade vi vidare på vår nordliga kurs. I nästa avsnitt har vi kommit till Îles des Saints, Guadeloupe.

Fort Shirley på sin udde var vår avskedsvy från Dominica.

Prisnivå Dominica
Eftersom Dominica inte är en fransk ö är det mesta dyrt. Man kan alltid köpa grönskar, frukt och ägg i små stånd på gatan. Inget större fel på varorna, de är oftast lokalproducerade, men priset höjs för turister. Det brukar fungera bra att pruta och då kan man få ner priset en bra bit. I Roseau var vi inne i en matvaruaffär och vid fruktdisken hittade vi en(!) pitaya (dragon fruit) för 148 sek. Den röda paprikan kostade 232 sek/kg. Vi pratade med en lokal kvinna i affären. Hon såg att vi skakade på huvudet åt priserna och höll med oss om att det var alldeles för dyrt. 

Vi upplevde också att restaurangerna var dyrare än i Sverige även om de var betydligt enklare. Man betalar för att man är turist och lokalbefolkningen får ett helt annat pris. Det kan vara bra att ställa sig frågan hur man förhåller sig till det. 











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gibraltarsund

Costa del Sol

Costa de la Luz del 3 Guadalquivir till Tarifa