Costa de la Luz del 2 Uppför Guadalquivir till Sevilla

Det var söndag morgon och vi vaknade upp på Andante för ankar i Guadalquivir. När vi tittade ut var dimman tät och vi såg knappt den närmaste strandkanten. Inte läge att börja ta sig upp för floden i det vädret. Men efter ett par timmar lättade dimman och vi kunde ta upp ankaret. Vi var på väg till Sevilla! Ingen av oss hade varit i staden tidigare men den stod på bådas bucket list. 

     

           


Vi såg verkligen fram emot att få se Sevilla!


Guadalquivir, den stora floden på arabiska, är Spaniens femte längsta flod och den har en hel del trafik av stora fartyg. Den var tidigare seglingsbar upp till Cordoba men numera kan man bara segla upp till i höjd med Sevilla, som man når via en grävd kanal, Canal de Alfonso XIII. För att ta sig in där går man genom en stor sluss och därefter en öppningsbar bro. Dessvärre är det bara några gånger per vecka som slussen och bron synkar så att man kan ta sig in respektive ut.  Vi hade istället planerat att gå till en marina vid staden Gelves, som ligger en knapp sjömil uppströms kanalinfarten. 

Det är en del tidvatten även i floderna som mynnar ut i Atlanten. Därför vill man gärna starta färden uppför floden när vattnet är på väg in. Det är cirka 50 NM till Sevilla och det går åt en hel del extra diesel om man går mot tidvattenströmmen. Vi hade dimma som sinkade oss i två timmar och fick motström den sista halvtimmen. Färden var ganska tråkig, mest torra slätter men ibland for vi igenom någon fin liten by. Närmare kanalöppningen in till Sevilla blev det frodigt och en flodkrök senare siktade vi Gelves. Marinan har sina gästplatser i floden men vi fick ligga kvar hela vistelsen vid väntbryggan, granne med husbilar. Där låg vi bättre än i floden.


Akrobatik när Claes tar upp ankaret. Vi tuffade uppför Guadalquivir och nådde Marina Gelves sent på eftermiddagen. 

Gelves är nog närmast att betrakta som en förstad till Sevilla. Det tar cirka 20 minuter att ta sig med lokalbuss in till central Sevilla, ett stenkast från Torre del Oro. Man kan också åka tunnelbana halva vägen men det blir bara dyrare och går inte snabbare. 

Nu var det dags att börja utforska Sevilla! Första dagen hann vi med Real Alcázar Sevilla, det kungliga slottet. Där finns verkligen mycket fint att titta på.

Peurta del León, Real Alcázar Sevilla. Det är vackert redan vid ingången.


Cuarto del Almirante. Altarmålningen är från 1500-talet och föreställer Jungfru Maria som sprider sin mantel som beskydd över Columbus, Vespuccio med flera sjöfarare. En vacker tanke för oss som korsat Atlanten. Taket är i förgyllt trä och väldigt vackert. 


Så mycket fint kakel!



Slottsområdet innehåller flera palats, patios och trädgårdar. Badanläggningen är byggd åt Doña María de Padilla, som levde på 1300-talet. 



Real Alcázar Sevilla 








De vackra trädgårdarna är som en oas i palatsområdet.


Fantastiska valv och tak!


Katedralen i Sevilla är världens största romersk-katolska katedral och där finns mycket att titta på. Framför allt var det intressant att få se Christopher Columbus grav. Liksom Real Alcázar står katedralen med sitt klocktorn på världsarvslistan sedan 1987. Vi gick en guidad tur som verkligen var värd pengarna. 

Katedralen är byggd på resterna av en moské från 1100-talet. Av den finns bara klocktornet La Giralda, från början en minaret, kvar. Katedralen började byggas på 1400-talet och blev klar först hundra år senare.

Santa Maria de la Sede de Sevilla, katedralen i Sevilla, är imponerande att besöka. 


Huvudaltaret. Här har många skickliga hantverkare bidragit.



Christopher Columbus gravmonument


La Giralda är 105 meter högt och man går upp för sluttande ramper, gjorda för att man skulle kunna rida upp på häst. Det var lite svettigt att ta sig upp hela vägen i 36-gradig värme men väl värt det när man såg utsikten. 


 Plaza de España byggdes till Ibero-Amerikanska utställningen i Sevilla 1929. Den ligger vid María Luisa-parken där flera av de latinamerikanska ländernas utställningsbyggnader finns. Därifrån är det inte långt till Sevillas fina akvarium.


Plaza de España 



María Luisa-parken med vackra statyer, fontäner och blommande yuccapalmer.



På väg till akvariet hittade vi Colombias fina paviljong som idag används som konsulat.  Akvariet var väl värt ett besök.



En kväll var vi på flamencoshow. Vi fick inte ta några foton där. Efteråt tog vi en kvällspromenad i stadsdelen Triana.



Torre del Oro med vacker utsikt över Canal de Alfonso XIII. Plaza del Cabildo.



Flamencomuséet.

Sevilla är en fin stad att besöka. Vi hann se mycket men har sparat en del om vi kommer tillbaka en dag. Det var varmt i september och att komma tillbaka till Andante i lugna, svala Gelves på kvällarna var så skönt. 

Vi lämnade marinan i gryningen och tuffade nerför Guadalquivir mot samma ankringsplats som vi lämnade för vad som kändes som en evighet sedan, fast det bara var en knapp vecka som gått. 

Marina Gelves kan vi rekommendera. 



En stilla flodtur förbi sömniga byar Innan vi var tillbaka på ankringen en bit innanför Guadalquivirs mynning. 


I nästa inlägg blir det lite dramatik innan vi tar oss vidare, tillbaka till Càdizbukten.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gibraltarsund

Costa del Sol

Costa de la Luz del 3 Guadalquivir till Tarifa