Balearerna del 5 Tillbaka på Mallorca

Nu var vi tillbaka på Mallorca efter en tur till Menorca och låg för ankar i den fina Pollensabukten. Det var dags att förbereda för besök av Filip med familj!


        

Porto Cristo 

Först och främst behövde vi vila. Det hade varit intensiva dagar på Menorca, en jobbig överfart, en rullig natt för ankar i Alcúdiabukten och ett dygn i hamn med allt vad det innebär. Tvätta, spola båten och handla samtidigt som vi ville fira vår tioåriga bröllopsdag på restaurang. Det är varmt att ligga i en marina på sommaren och därför kändes det som en befrielse att komma ut på ankringen i Pollensabukten. Vi gick så långt ut vi kunde, just nedanför Fortaleza, och la oss för ankar. Där ute är det lugnt och skönt, man slipper den värsta trafiken längre in mot Port de Pollensa och vattnet är så klart att ankaret syns tydligt på botten.

Fortaleza ser ut som ett palats där det ligger vackert på en halvö i Pollensabukten. Det har funnits borgar där sedan minst 1600-talet men idag är det en privatägd fastighet som ägs av en norrman sedan två år tillbaka. Man kan göra som Rafael Nadal, hyra stället och gifta sig där, men då behöver man även hans plånbok. För oss andra funkar det bra att ankra i närheter och beundra de vackert underhållna trädgårdarna på terrasser som sluttar ner mot vattnet. The Night Manager med Hugh Laurie är inspelad på Fortaleza och den passade vi på att titta på när vi låg där, kul!.

Fortaleza


Vi tog bussen från Port de Pollensa för att se oss omkring i området. Det var 37 grader varmt och Mallorcas bussar har bra air condition så vi åkte ett helt varv via Alcudia och fick lite sightseeing. Vi steg av i Pollensa, som ligger en bit upp i bergen och det som var vårt mål för dagen. Det var marknadsdag och vi strövade runt i den charmiga gamla delen av staden.

Gamla delen av Pollensa med sina trånga gränder. Vi hittade även tegelstensromaner i en bokhylla av sten


Vi siktade in oss på att ta oss upp på El Calvari-kullen. Tempelriddarna deltog i erövringen av Mallorca år 1229 och som tack för det fick de landområden på den norra delen av ön. De inrättade en galgbacke på Calvari-kullen där spektaklet skulle synas vida omkring och sprida skräck i deras feodalbönder.

Namnet Calvari översätts på svenska till Golgata, som är en central del av de katolska  ceremonierna under påsken. Trappan som leder upp till kullens topp har 365 steg, ett för varje dag på året, och symboliserar den prövning Jesus genomled på vägen till sin korsfästelse. På toppen ligger en liten kyrka och därifrån nerför trapporna går ett alldeles tyst fackeltåg varje långfredag.

Calvari-kullen med trappan, kyrkan och den vackra utsikten. Som tur var kunde man köpa glass i caféet 

Det blev juli och månaden inleddes med ett välkommet regn. Vi passade på att sy klart vårt fina kapell med myggnät till ett öppningsbart fönster över kabyssen och gjorde en del underhåll på båten. Lite kul var det att titta på sjöflygplanen som flög över bukten varje dag och tankade sjövatten. Antar att det behövs mycket övning så att det fungerar när det är skarpt läge. 

Vi skulle få besök av Filip, Ellen och Ebba den sjätte juli och hade en veckan på oss innan vi skulle vara i Porto Cristo, där vi skulle ligga under större delen av deras vecka på Mallorca. Eftersom vi trivs så bra i Pollensabukten valde vi att stanna där under veckan. Vädret var stabilt så vi behövde inte stressa vidare.

Vi hade inte blivit så imponerade av vad vi såg när vi åkte buss genom Alcudia men beslöt oss ändå för att åka dit och titta på den gamla delen av staden. Även den här gången råkade vi pricka in en marknadsdag och gränderna innanför murarna var fullpackade av turister. Vi beslöt oss för att ge oss in i trängseln och gå upp på murarna. Fint men lite av en besvikelse efter pittoreska Pollensa. 

Alcudias gamla stan. Delar av den gamla stadsmuren kan man promenera på och där får man en fin utsikt över Pollensabukten.


Vi tog oss vidare mot Mallorcas östkust med ett stopp i Cala Moltó, lite drygt halvvägs. En jättevacker vik men det blev rulligt under natten. Vinden hade friskat i och nästa morgon, när vi gick vidare, blev det än värre. Det var skönt att knyta fast båten i Porto Cristo och sätta sig på bussen till Sa Coma där Filip, Ellen och Ebba skulle bo på hotell. Så kul att få träffa dem, speciellt Ebba som nu hunnit bli 2,5 år. Farmor Anna var överlycklig!

Det blev många bad och besök på lekplatser  med Ellen, Filip och Ebba

Vilken mysig vecka vi fick 🥰! Förutom lekplatser och badstränder, hann vi med en tur till Cuevas de Hams, en grotta utanför Porto Cristo.

Spännande och mycket att titta på i grottorna!


Tyvärr hade vårt kylskåp gett upp igen när vi var på Menorca och vi behövde hitta en lösning. Med all säkerhet var det en gasläcka. Vi hade lagt dyra pengar på reparation i Port de Sóller och insåg att det skulle bli minst lika dyrt om vi försökte få det reparerat igen, med osäkert resultat, och då var vi snart uppe i kostnaden för ett nytt kylskåp. Det slutade med att vi beställde ett nytt med leverans till marinan i Porto Cristo. Claes fick hjälp av hamnkapten att få ombord det. Anna och Ebba lekte i båten medan Ellen och Filip var i Palma.

Claes med vårt nyinköp och Ebba med kritor och ritpapper som hon fick av hamnkaptenen 

Efter fem dagar i Porto Cristo var vi tvungna att lämna, PortsIB har de bestämmelserna, och då följde Ebba, Ellen och Filip med på båten. Vi gick till en vik där vi kunde ankra under några timmar. Ebba fick segla med oss för första gången, hon var ju bara ett halvår när vi lämnade Sverige och hann bara hälsa på när vi låg i Långedrag. 

Det blev en fin dag med bad och lunch i viken där vi ankrade 


Därefter gick vi vidare till en väldigt liten marina, Port de Cala Bona, där vi låg i två nätter. Nu närmade det sig slutet på vistelsen för Ellen, Filip och Ebba. Så tomt det blev när de reste hem!

Det var nu dags att påbörja vår segling till Valencia, där vi skulle lämna båten och åka hem. Mer om det i nästa inlägg!













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Balearerna del 6 Tillbaka till fastlandet

Mot Sicilien